Krštenje

Krštenje

Krštenje djeteta prijavljuje roditelj preko poveznice https://www.e-zupe.com/najava/krstenje/zupa-sv-mihaela-dubrava slijedeći upute, najkasnije 10 dana unaprijed.
Za krštenje petog djeteta u obitelji potrebno je napraviti prijavu barem mjesec dana ranije radi obavještavanja biskupije i dogovora krštenja s biskupom. Datum je potrebno prije dogovoriti sa župnikom.

Ispovijed

 • Ispovijed je prije svete mise u 19h
  • Na ISPOVIJED je potrebno ići iz razloga što svoje dijete krstite u ime vlastite vjere te je potrebna KRSNA MILOST vas roditelja.  
  • Isto vrijedi i za kumove na krštenju

Termini krštenja

 • Subotom u 16 sati
 • Nedjeljom može biti u sklopu župne mise i bez mise u 13:00 sati. Ukoliko župnik dozvoli, svećeniku sa strane krstiti dijete iz opravdanih razloga, ne može biti privatna misa.

Isto vrijedi i za KUMOVE NA KRŠTENJU.

Kratke upute oko kumova na krštenju:

ZADAĆA KRSNOG KUMA je nastojati da krštenik provodi kršćanski život i da izvršava kršćanske obveze. Danas je služba kuma zbog vjerske nepoučenosti i potrošačkog mentaliteta svedena, kod nekih vjernika, samo na lijep običaj koji je često vezan uz teške materijalne obveze, zato je i nekima problem pronaći kumove koji imaju uvjete koje Crkva traži. Slabo materijalno stanje primorava i prave vjernike da sve teže prihvaćaju tu službu jer ih običaj, praksa »sili da se kao kumovi pokažu «. Naši biskupi veoma lijepo savjetuju: »Ako roditelji nisu u stanju izabrati kuma ili kumu, može sama zajednica naznačiti osobe koje su pripravne i sposobne za tu službu, dakako uz prethodno odobrenje roditelja. Bilo bi dobro da kum ili kuma mogu i zbog fizičke blizine pratiti dijete i jamčiti kršćanski odgoj «.

Nije prirodno niti moguće da svetu službu kumstva preuzimaju oni vjernici koji ne žive urednim (redovitim) sakramentalnim životom, ne sudjeluju u liturgijskom i duhovnom životu župne zajednice barem povremeno (toliko da ih župnik barem iz viđenja poznaje), ne doprinose za potrebe svoje župne zajednice kroz godišnji obiteljski dar, te ako ne primaju svećenika na blagoslov obitelji.  

 1. a)  katolik/katolkinja sa navršenih 16 godina života;
 2. b)  treba biti kršten/a, pričešćen/a i krizman/a
 3. c) ako je vjenčan/a mora biti crkveno vjenčan/a (nije dovoljno samo civilno vjenčanje)  ali mora također biti i krizman/a,
 4. d) da nije rastavljen/a i ponovno civilno vjenčan/a ili da ne živi u izvanbračnoj zajednici
 5. e) da ne živi u izvanbračnoj zajednici i odbija se crkveno vjenčati (a mogao/la bi).
 6. f) otac i majka djeteta ne mogu biti kumovi.

U crkvi je potrebno biti barem 10 minuta prije poštujući sveti prostor.

Dobrovoljni novčani prilog je za potrebne crkve.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑