Uskrsna čestitka

Uskrsna čestitka

Dragi i poštovani župljani i prijatelji Župe svetog Mihaela arkanđela u Zagrebačkoj Dubravi!

Sretan Vam i blagoslovljen Uskrs. Ovom čestitkom želio bi, u ime svih u samostanu, započeti Uskrsno slovo. Gledajući ljudskim očima, ovo je najteži Uskrs za svakog kršćanina, zbog opasnosti koronavirusa i potresa u našem gradu. Slavit ćemo ga odvojeno, ali povezani vjerom u duhu. Promatrajući ove trenutke naše ljudske kušnje očima vjere osjećam posebno milosne trenutke u kojima se vraćamo prvoj crkvi – koja je bila u katakombama i obiteljska crkva.

U prvom čitanju mise Uskrsa čuti ćemo riječi apostola Petra, koji donosi prvu katehezu o Isusu. Važno je istaknuti da nas Petar podsjeća na Isusov život u javnom djelovanju, koji je započeo do Ivanova krštenja na Jordanu, kada je Isus prošao  našom zemljom čineći dobro. Govori o  njegovoj muci, smrti i slavnom uskrsnuću, i ključ je Petrova riječ „mi smo tome svjedoci.“ Dragi prijatelji, za nas je ovo temeljni blagdan vjere i siguran put za vječni život. Isusovim uskrsnućem i nama je ostvarena mogućnost vječnog života. Ova kušnja i sve opasnosti trebaju nam pomoći da osjetimo muku prve crkve i Isusovih prijatelja. Žene sve u strahu i trepetu od kamena na grobu dolaze moliti za svoga prijatelja. Iznenadio ih je prazni grob te javljaju njegovim učenicima „Uzeše Gospodina iz groba i ne znamo gdje ga staviše.“ Biti će to trenutak u kojem će Petar i Ivan otići na grob kako bi sve istražili, ali Isusa nisu našli. Marija Magdalena vratila se ponovno grobu i susrela uskrsnuloga i postat će prva blagovjesnica, jer je Uskrsli šalje da vijest donese njegovim učenicima. Tu istu večer Isus Uskrsnuli javit će se svojima s pozdravom „Mir vama“.

Draga braćo i sestre u ovim mislima nalazimo se i mi danas potrebni nade i riječi utjehe Krista Uskrslog, Mir vama. Čitavi svijet je uznemiren, u strahu od opasnosti korona virusa. Temeljna poruka koja se traži ovog Uskrsa je nada. Bog sve vidi, sve zna i svojih nikad ne ostavlja. Osim toga dao nam je pamet i razboritost kako bi držeći se propisa mogli ovo zlo što prije pobijediti. Koristim priliku sve pozvati na zajedništvo i molitvu za sve one koji svoje živote ulažu kako bi bili blizu pogođenih bilo kojim zlom. Na prvom mjestu to su naši heroji u zdravstvenom sustavu, naša policija, sve službe na korist građanima. Želim da svima Uskrsli udijeli snage, strpljivosti i ljubavi u služenju najpotrebnijima. Lako je i lijepo pričati o ljubavi kada je sve dobro i nema opasnosti, ali tu ljubav svjedočiti i živjeti za druge kada te sigurnosti nema, to je snaga vjere. Zato iskreno zahvaljujem svima koji se žrtvuju za svoje bližnje, jer sjetimo se Isusovih riječi iz  Matejeva evanđelja; „ Što god učiniste jednome od moje najmanje braće, meni učiniste.“Mt, 25.40“

Naše kršćanske obitelji pozivam na dublje zajedništvo, na međusobnu komunikaciju i zajedničku molitvu. Ovo vrijeme kušnje treba iskoristiti da se više zbližimo i ljubav koju smo na oltaru obećali sada živimo. Temeljni znak Uskrsa za naše vjernike je blagoslov uskrsnih jela. Sada se to zabranjuje u crkvama i na ulicama, ali se želi naglasiti kućna crkva u kojoj roditelji (otac ili majka) okupljeni oko stola blagoslove uskrsno jelo. Na stranici župe možete naći i predloženu molitvu za taj trenutak.

Na kraju ovih nekoliko misli, morate znati da i nama fratrima i našim časnama svi Vi nedostajete. Molimo Gospodina da nas ovo zlo što prije napusti te da zajedno slavimo otajstva naše vjere.

Svima Vama i svima Vašima želimo sretan i blagoslovljen Uskrs, braća iz samostana svetog Mihaela i naše časne sestre Franjevke.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑