Pismo župnika povodom početka nove pastoralne godine

Pismo župnika povodom početka nove pastoralne godine

Dragi župljani!

    U nedjelju 5. rujna, zazivom Duha Svetoga, započinjemo novu pastoralnu godinu sljedeći sve one redovite aktivnosti koje su izrazito živo ukorijenjene u ovoj župi.

    Želja mi je ovim obraćanjem svratiti pozornost na neke važne vidove iz života župne zajednice te predložiti neki „kurikulum“ koji bi trebali ostvarivati u zajedništvu, napose s vama suradnicima bez kojih nema žive župne zajednice. Stoga pozivam sve pastoralne suradnike, počevši od kršćanskih obitelji, školskih vjeroučitelja, čitača, pjevača, volontera Caritasa, OFS-a, FRAME i ostalih, da se svi zajedno potrude kako bi svoje djelovanje u ovoj župi uzdigli na još višu razinu kvalitete i odgovornosti. Tako će naša župna zajednica postati ugodno mjesto gdje će svatko moći osvježiti i ojačati svoju vjeru te tako duhovno ojačan biti Kristov svjedok u ovomu svijetu.

    1. Važan vid i središte jedne župne zajednice je Euharistija. Na poseban način nedjeljno slavlje svete mise. Na to nas potiče i treća božja i prva crkvena zapovijed. Ova pandemija mnoge je odvratila od nedjeljne euharistije ili navikla na „gledanje“ iste. ON LINE euharistija može biti duhovna utjeha u ekstremnim slučajevima, ali ne može zamijeniti sudjelovanje jer je bitna sveta pričest. Možemo gledati „321Peci“, ali najesti se ipak moramo konkretno. A kada smo na misi prisutni potrebno je sudjelovati pažljivo i aktivno. Previše je onih koji na misi samo pasivno promatraju i čekaju „Idite u miru“, ali bez duhovnih plodova.

    2. Sakramenti označavaju duboki, istinski susret čovjeka i Boga u Isusu Kristu. Budući da je svatko od nas grešan i sklon grijehu, a Bog ne želi našu propast nego nam iznova i iznova nudi susret sa sobom u sakramentu pomirenja, važno je redovito pristupati ovom sakramentu. Neka u vašim obiteljima bude svijest potrebe redovitog ispovijedanja. Potičite jedni druge. Osobito je važno da roditelji budu uzor svojoj djeci i mladima. U našoj župi redovito se ispovijeda prije svake svete mise. Dođite na ispovijed bez straha. Bog je milosrdan, a i mi fratri smo grešnici kao i vi te i sami moramo ići na svetu ispovijed.

    3. Iako je važno iskustvo vjere, svakako je važno i znanje o vjeri. Župna kateheza, vjeronauk u školi, katolički tisak, mediji i mnoge druge raspoložive stvari pomažu nam razumjeti ono u što vjerujemo te još bolje pokušati upoznati samo Gospodina. Iako o Bogu uvijek više ne znamo nego što znamo, znanje o vjeri će nam olakšati naše nedoumice i spriječiti upadanje u razna zastranjenja. Stoga vas potičem da djecu upisujete na vjeronauk i potičete na župnu katehezu. Od listopada u župi će se redovito održavati i vjeronauk za odrasle jer, bez obzira na životnu dob, svi trebamo neprestano rasti i u znanju o vjeri. U skladu s time potičem vas na čitanje katoličkog tiska.

    4. Bez nezamjenjivog udjela vjernika laika teško će se ostvariti željeno zajedništvo i suradnja u životu i djelovanju jedne kršćanske zajednice, a tako i naše župne zajednice sv. Mihaela koja, Bogu hvala, ima veliki broj vas suradnika koji svojom žrtvom, radom i molitvom doprinosite još boljem i plodonosnijem zajedništvu kroz razne, već spomenute, segmente djelovanja. Potičem i molim sve župne suradnike (članove Caritasa, zborova, čitača, sakupljača milodara, ministranata, volontera, FRAME, OFS-a) na nastavak još bolje i veće suradnje. Neka nam svima bude zadatak okupiti još više župnih suradnika. Kao župnika, želja mi je da se u župi okupi i odgoji „skupina ministranata“. S ciljem navedenog, ministranti mogu postati svi oni koji će sada krenuti u 4. razred osnovne škole pa na dalje.

Svečano primanje u ministrante će biti ove godine na 3. nedjelju došašća. Molim vas roditelje da potičete svoju djecu na ovaj važan vid u jednoj župnoj zajednici.

    Na kraju ovoga pisma sve vas potičem na molitvu za nas kapucine koji živimo u ovome samostanu i djelujemo u ovoj župi. Iako je župnik dekretom odgovoran za župu, veoma teško bi ova župa bila ovako lijepo organizirana da nema i ostale braće koja neumorno rade i mole za sve vas. Stoga se i mi vama preporučujemo u vaše molitve i nakane.

    Neka nas sve prati zagovor svetoga Mihaela, Blažene Djevice Marije i svetog Leopolda.

župnik
fra Goran

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑